Egyéni, vagy közösségi a nyerő?

Az elmúlt években rohamosan nőtt a magánszemélyek és a cégek által telepített napelem rendszerek száma. Ugyanakkor már több mint 17.000 tagja van a magyarországi közösségi naperőműveket hasznosítóknak hazánkon kívül mintegy 60 országban!

Mint a gazdaság más területein is, itt is érvényesül a méretgazdaságosság, vagyis minél nagyobb egy rendszer, annál gazdaságosabb.

A közösségi naperőmű üzleti modellje: az előfinanszírozott beruházás termelését szétosztják a bérlők között, a bérleti díjakból pedig újabb naperőmű parkokat építenek, ezzel elősegítve a klímavédelmet.

2013-tól lehetővé vált, hogy azok az emberek és cégek is részt vegyenek a klímavédelemben zöldáram termeléssel, akiknek nincs megfelelő ingatlan, vagy tető felületük napelem telepítésre. Ők ma már bérelhetnek napelem kapacitást a közösségi naperőművekben 1 wattól (kb. 800 Ft) több száz kilowattig, 25 éves szerződéssel.

A megtermelt áramot a közműszolgáltató ún. KÁT áron (Kötelező Átvételi Tarifa) átveszi, de cégeknek is eladható. Az így befolyt összeget a bérlők között elosztva havonta kifizetik a bérelt kapacitás termelésének ellenértékét. Ez az összeg szabadon felhasználható, vagy vissza is forgatható. Így a következő hónapban már nagyobb kapacitás nagyobb díjat, “kamatos kamatot” termel a bérbevevőnek. Ebben az esetben futamidőtől függően az évi 8,1%-os kamat helyett 15-17% éves kamattal is számolhat a közösségi naperőmű tagja.

A 25 évet figyelembe véve, gazdaságilag még kiszámíthatóbb is ez a megoldás, mert nincsenek az idők folyamán óhatatlanul felmerülő rejtett költségek mint pl. inverter csere, tető héjazat csere miatti le-fel szerelés, javítás/karbantartás, esetleges tulajdon változás, elköltözés, stb. Kiszámítható és megszünteti a helyhez kötöttséget.

Érvek és ellenérvek: közösségi, vagy saját napelem?

Hogy működik a közösségi naperőmű park?

Naperőmű teljesítmény bérlet

A beruházó vállalat megtervezi megfinanszírozza és lebonyolítja a beruházást. A tagok a már működő naperőműből szolár csomagokban wattokat vásárolnak. A naperőmű által megtermelt áramot a vállalat értékesíti és a – a költségek levonása után – szolár jogdíj formájában kifizeti, egy 25 éves szerződésben rögzítettek szerint. A bérlő lehet magán- és jogi személy is természetesen.

Maperőmű termelési grafikonja 1.000 wattra
Éves termelés

A közösségi megoldás további lehetőségeket rejt a klímavédelem elkötelezettjeinek. Egy organikus üzleti közösséget építünk, akiknek a segítségével újabb naperőművek jönnek létre.

Nem kötelező, de ha valaki részt akar venni a közösség építésében, egy közösségi csomag megvásárlásával ezt is megteheti. Ezzel további öt díjra lesz jogosult. Többek között az egyedülálló közösségi naperőmű díjra is, amelyik révén a teljes általa és mentorai által felépített, hozzá tartozó csapat havi szolár jogdíjának – saját közösségi csomagjától függően, – 5-7,5 vagy 10 %-ára is jogosulttá válik, 25 éven keresztül.

A nap évezredek óta süt, a naperőmű pedig áramot és pénzt termel! Így az a sehol máshol nem tapasztalható “csoda” is előfordulhat, hogy teljes inaktivitás ellenére is (se létszám bővülés, se vásárlás nem történik), évről-évre 20 százalékkal növekvő közösségi naperőmű díj biztosíthatja a tagok nyugdíját 20-25-30 éven keresztül.

Ez a rendszer 7 éve működik óramű pontossággal. A legkorszerűbb online munkamódszerekkel dolgozunk és tanítunk, pl. közösségi médiát és online marketinget. A tagságunk a világ több mint 60 országában élvezi a közösségi naperőművek különleges előnyeit.

Ha szeretnél többet tudni, kérem töltsd ki ezt az űrlapot.