Fontos tudni még a vásárlás előtt!

Hogyan lehet olcsó de jó minőségű napelemes rendszerem most?

Mielőtt döntene, kérem, szánjon rá pár percet és olvassa el az alábbi tanácsokat.

Ön 30-40 évre választ napelemet. Nem a vételár a legfontosabb, hanem a hosszú távú biztonságos működés. 

mérleg3Hogyan vásároljunk prémium minőségű napelemes rendszert a legjobb ár-érték arányban?

Hazánkban még viszonylag új keletű a napelemes üzletág. A vevők még nincsenek mindig tisztában azzal, hogy pontosan mit is szeretnének, azzal hogy milyen lehetőségeik vannak, ezért fontos az ezirányú ismeretek folyamatos bővítése. Mindenkinek fontos, hogy nálunk is minél hamarabb kialakuljon ennek a technológiának a kultúrája.

Magyarországon a piac még nem tisztult le, rendeződött be megfelelően, a vásárlók nem tudják, hogy mit is vásárolnak, és még sok olyan cég van, akik próbálkoznak, szerencsevadásznak ezen a területen. A következő néhány bekezdésben némi segítséget szeretnénk adni a biztonságos beruházáshoz.

Mivel egy ilyen rendszer még ma sem olcsó, fontos lenne tudni, hogy a megvásárolt rendszer valóban teljesíteni fogja-e az eladó által ígért dolgokat.

Mik a legfontosabb szempontok?

       – Élettartam  és energiahozam az élettartam során

Egy napelemes rendszer élettartama minimum 30 év kell legyen, de jó esetben lehet annál jóval több is. A célunk az, hogy a telepített rendszer minél hosszabb ideig termelje Önnek az energiát/pénzt.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy környezetvédelmi szempontból is “kifizetődjön” a rendszer. Egy jó minőségű napelemet vagy invertert gyártani körülbelül ugyanakkora energiába és környezetszennyezésbe kerül, mint egy sokkal rosszabbat amiből adott esetben ugyanabban a pl. 30 éves időszakban esetleg két-három garnitúra is elhasználódik.

Hogyan bizonyosodhatunk meg még a vásárlás előtt arról, hogy az általunk vásárolt modulok, és egyéb eszközök megfelelő minőségűek? A következőkben leírtunk néhány iránymutató szempontot:

Az inverterek szempontjából nem bonyolult a választás, mert hazánkban még csak néhány típus engedélyezett az áramszolgáltatók által a világpiacon található rengeteg gyártmány közül. Ezért itt egyelőre még csak az a fontos, hogy olyan típust vásároljunk, aminek megvan a hazai engedélye, mert egy engedélyezetlen típusra nem fog szerződést kötni az áramszolgáltató.

Ha az engedélyezett típusok közül többféle is alkalmas a kívánt rendszerhez, akkor dönthet a minőség, a referencia, a szervizháttér és az ár.

A megfelelő napelem-típus kiválasztása már kicsivel bonyolultabb, mivel sokkal többféle napelemet árusítanak, mint invertert.

Érdemes először a garancia szempontjából közelíteni a kérdést. A napelemekre kétfajta garanciát szokás adni. Az egyik egy teljes körű, bármilyen meghibásodásra kiterjedő garancia, ami ha tíz évnél kevesebbre szól, akkor ne is foglalkozzunk tovább az adott típussal.
A másik a teljesítménygarancia. Ez ma rendszerint minden gyártmányra hasonló, rendszerint azt garantálja a gyártó, hogy a napelem teljesítménye nem csökken a névleges teljesítményéhez képest 90% alá 10 éven belül, és 80% alá 25 éven belül (amelyikre rosszabb feltételeket adnak, azzal megint csak ne foglalkozzunk tovább).

A napelem névleges teljesítmény-értéke nem igazán ellenőrizhető a működés helyén, ha fennáll a gyanú, hogy a teljesítménygaranciában megadott értékeknél rosszabbul teljesít a napelem, akkor azt le kell szerelni és egy mérő-laboratóriumban be kell méretni.

A fenti teljesítménygaranciát jóformán minden gyártó megadja, mert különben nem nagyon tudna érvényesülni a piacon. A kérdés csak az, hogy ki tudja valójában nyújtani is azt, amit vállalt?

Érdemes ellenőrizni a gyártót, hogy mekkora cég, milyen múlttal rendelkezik és mi a várható jövője? Meglesz-e még 10, vagy 25 év múlva? Erre biztos választ persze senki sem tud adni, de egy komoly cégnek több esélye van a fennmaradásra, mint egy ismeretlen napelem gyártó manufaktúrának.

Fontos Rólunk:

Importőr, nagykereskedő, szervíz és a legnagyobb készletraktár.

Magyar és nemzetközi referenciák bizonyítják hogy a biztonság és az üzemeltetés fontosabb mint a vételár.

Milyen alapanyagokból gyártanak? Esetleg ún „B”-s cellákból, amik beépítése már eleve borítékolja a problémákat?

A no-name napelemek bizonyítványaival is előfordulnak problémák. Lehet, hogy rájuk van írva a CE, TÜV, UL megfelelés, de ha mélyebben utánanézünk, akkor kiderülhet, hogy valójában ilyen bizonyítványokkal nem rendelkeznek.

Ha egy napelem indiai, kínai, vagy bármilyen távol-keleti gyártmány, önmagában még semmilyen problémát nem jelent. Sokszor ezek a gyártmányok sokkal jobban teljesítenek, mint néhány nagy múltú európai, amerikai vagy japán márkanév alatt futó termék. Ma a világ összes napelemének jóval több mint a 60%-át kínai gyártó állítja elő. A kínai gyártók a saját név alatt futó napelemek mellett OEM gyártásban is készítik a napelemeket neves európai, amerikai gyártóknak.

Ha egy a versenytársaihoz hasonlónak látszó gyártmány sokkal olcsóbb, mint a többi, annak mindig oka van! A távol-keletiek egyáltalán nem rossz üzletemberek, ha jó minőséget produkálnak, annak meg is kérik az árát.

A túl olcsón eladott napelem rendszerint valamilyen gyenge minőségű termék, vagy eredeti, ámbár ismeretlen néven, vagy átnevezve, átmatricázva. Érdekes felvetés lehet, hogy miért kell egy terméknek új márkanevet adni? Egy a piacon elismert gyártó márkaneve érték, azon nem nagyon érdemes változtatni.

Új márkanév létrejöhet úgy is, hogy egy (rendszerint nemzetközileg ismert) cég olyan mennyiséget forgalmaz, hogy a napelem gyártó eleve a forgalmazó nevével gyártja a terméket. Ezzel nincs is baj, ez a megoldás nem kell, hogy negatívan befolyásolja a minőséget (OEM gyártás). Ehhez azonban olyan mennyiséget kell eladnia a gyártató cégnek, ami még sajnos nem magyarországi nagyságrend.

A bajra ott van esély, ha egy kis cég ad új nevet a napelemnek és azt nagyon olcsón tudja árulni. Az ilyen esetben szinte biztos, hogy a piacon nagyon olcsón vásárolt bizonytalan minőségű termékről van szó.

A nem megfelelő minőségű modulokkal milyen problémák fordulhatnak elő?

A korábban említett „B”-s cellák már kiestek egy válogatáson (innen a “B” minősítés), bár még működőképesek. Ezek bizonyos szempontból “a maradék”. Az ilyen cellákból épített modulokkal villamos problémák jelentkezhetnek. Hot-spot-ok keletkezése történhet meg, ami az adott cella tönkremenetelét okozza, ami a vele sorba kötött cellák kiesését eredményezi az energiatermelésből, ami az adott modul energiatermelő képességének legalább 30%-os csökkenését eredményezi. Mivel a hálózatra kapcsolt rendszerekben a modulok sorba vannak kötve, ezért egy ilyen modulprobléma az egész rendszer energiatermelésében is hasonló mértékű csökkenést idézhet elő.

Ugyanez történhet a nem eléggé alapos minőség-ellenőrzés miatt is, ami előfordulhat költségcsökkentés eredményeképpen, vagy egyszerűen a megfelelő mérőeszközök hiánya miatt. A gyártási költségek így rövid távon kisebbek lehetnek, de utána sokkal magasabb költségek jelentkezhetnek valahol a meghibásodások és a garancia miatt. Ha valaki hosszú távon gondolkodik és tartani akarja a garanciában ígérteket, akkor az ilyen kockázatot nem vállal.

Előfordulnak laminálási problémák is. A laminálás során műanyag fóliák közé „sütik” a cella-sorokat úgy, hogy közben kiszivattyúzzák a levegőt, hogy buborékmentes legyen a „szendvics”. Erre azért van szükség, hogy a működés során az értékes cellákhoz ne férhessen víz és levegő, mert csak így biztosítható a hosszú élettartam az időjárás viszontagságainak hosszú évekig kitett moduloknál.
A hiba itt eredhet a nem megfelelő minőségű (no-name) alapanyagok felhasználásából, ami a naplemek idő előtti teljes szétesését eredményezheti (több németországi napelemes erőmű ilyen modulokból készült, pár éves üzem után elindult a napelemek folyamatos cseréje és ez nem is maradt abba), de a hibás technológia is lehet a probléma okozója. Előfordult, hogy egy gyár fel akarta pörgetni a termelését, ezért lerövidítették a laminálás idejét. Így annak nem lett megfelelő a minősége és ez a fentihez hasonló problémákat eredményezett. Ilyet persze egy komoly gyártó nem enged meg magának.

Előfordulnak olyan egyéb gyártástechnológiából adódó problémák, amik belső hibákat eredményeznek. Pl.mikrorepedéseket a cellákban, ami a korábban említett hot-spotos folyamatot indítja el. Szintén megtörténhet a cellákat összekötő vezetők folyamatos oxidációja a hibás forrasztási technológia miatt, ami az áramvezetés megszűnését eredményezi egy idő után.

Ezek csak kiemelt, jellemzően előforduló meghibásodások, amikkel azt szerettük volna megmutatni, hogy nem mindegy, hogy egy komoly gyártási tapasztalattal, kutató-fejlesztő kapacitással, minőség ellenőrzési rendszerrel rendelkező gyártó termékét vásároljuk meg, vagy olyanét, aki „próbálkozik”.
Mindenképpen érdemes a beruházás költségeit csökkenteni, de az egész élettartamra gondolva!