A kriptovaluta története

1980-as évek

A kriptovaluták létrehozására irányuló első ismert kísérletre Hollandiában került sor az 1980-as évek végén. Kamionsofőröknek újmódi okoskártyákat (smartcards) adtak készpénz helyett, hogy azok segítségével tudjanak tankolni távoli területeken, ahol a rablók gyakran elrabolták a töltőállomások készpénzkészletét.

1990-es évek

A kriptovaluta koncepciója akkor született meg, amikor 1990-ben David Chaum megalapította a DigiCash Inc. nevű elektronikus-pénz vállalatot. A DigiCash tranzakciói abból a szempontból voltak egyedülállóak, hogy az alapítója által kifejlesztett számos kriptográfiai protokoll miatt a tranzakciók névtelenek, anonimek voltak. A vállalat ragyogó terméket hozott létre. 1993-ban David Chaum feltalálta az ecash (elektronikus készpénz) nevű digitális fizetési rendszert. Az ecash tökéletesen megfelelt arra a célra, hogy elektronikus penniket, ötcentes és tízcentes érméket lehessen küldeni az Interneten, mivel a hitelkártyákon keresztüli kisösszegű kifizetések tranzakciós illetékei egyszerűen túl magasak voltak. A DigiCash azonban 1998-ban csődöt jelentett.

1990-es évek vége

Az 1990-es évek végén néhány online játékrendszer és webhely úgy döntött, hogy megalapítják saját “valutáikat”, amelyeket hitelnek neveztek, és amelyek csak a játékok keretein belül vagy az adott weboldalakon voltak használhatók, forgalmazhatók. Ezt a lépést tekinthetjük a kriptovaluta kialakulásának kezdeteként.

1998

1998 végén megalapították a PayPal-t. A PayPal egy nemzetközi digitális tárca alapú e-kereskedelmi üzleti rendszer, amely lehetővé teszi az interneten keresztül történő kifizetések és pénzátutalások lebonyolítását. Az online pénzátutalások a hagyományos papíralapú módszerekkel, például csekkel és pénzutalványokkal, történő fizetés elektronikus alternatívájaként szolgálnak. Ez volt tehát a következő lépés a kriptovaluta fejlődése terén.

Eközben a világ tanúja lehetett az elektronikus arany (e-arany, e-gold), egy arany alapú korai internetes digitális valuta megszűnésének. Ez az esemény annak bizonyítéka, hogy az arany egymaga nem lenne képes visszahozni a monetáris integritást és szabadságot.

2009

Satoshi Nakamoto, a géniusz, akit az a látomás vezérelt, hogy a kriptovaluta egy nap visszahozza a világ számára a szabadságot, előállt egy olyan valuta koncepciójával, amely teljesen független a kormányoktól vagy vállalatoktól; a valutát a kormány által kibocsátott törvényes fizetőeszközzel lehet megvásárolni, de azt követően független lenne a kormány és a bank irányításától, a különféle költségektől és díjaktól, valamint a hagyományos törvényes fizetőeszközt befolyásoló minden más tényezőtől. Egyedülálló titkosítási módszerei lehetővé tennék a kifizető és a kedvezményezett fél közötti anonimitást, ha a felek úgy kívánják. A digitális valuta saját új és forradalmi pénzügyi eszköz lenne, amelyet nemzetközileg is szabadon lehetne forgalmazni. Satoshi Nakamoto 2009-ben mutatta be a világnak Bitcoin nevű alkotását, egy új korszak hajnalát jelezve ezzel az emberi civilizáció pénzügyi történetében. A Bitcoin esetében a fő áttörést egy decentralizált nyilvános tranzakció adatbázis (public ledger) bevezetése jelenti. A “kriptovaluta” kifejezés itt a nagyobb fokú decentralizáltsággal rendelkező virtuális valuták új osztályára utal (amelyet az internet terminológiában peer-to-peer rendszerként is ismernek), amely így sokkal ellenállóbb a lezárására irányuló kísérletekkel szemben.

2012

Annak ellenére, hogy a Bitcoin-t 2009-ben vezették be, a Bitcoin, mint kriptovaluta, csak 2012-ben keltette fel az általános médiák figyelmét. Feltételezett anonimitásuk miatt a kriptovalutákat gyakran hasonlítják a készpénzhez. A készpénztől eltérően azonban ezek a valuták tisztán digitálisak, és elsősorban online módon használják őket. A kriptovalutákban benne rejlik a lehetőség, hogy versenyezzenek más online fizetési formákkal, például a hitel-és bankkártyákkal, és a PayPal-al. Fennáll annak lehetősége, hogy a kriptovaluták hosszú távon óriási hatást gyakorolnak mind a valuta-, mind pedig a fizetési rendszerekre.

Mind a valuták, mind az átváltások közötti versennyel összefüggésben a hálózati hatások fontos szerepet játszanak. Pozitív hálózati hatások akkor vannak jelen, amikor egy termék vagy szolgáltatás értéke a felhasználók számával együtt növekszik. Egy valuta úgy válik hasznosabbá, ha minél több ember használja azt. Minél több ember hisz a kriptovalutákban, és használja azokat, azok annál stabilabbá és értékesebbé válnak. Egy valuta akkor lesz likvidebb, amikor több a vásárló és az eladó. Ezért lehetséges, hogy a nagyobb versenytárs még nagyobb lesz, és végül uralni fogja az egész piacot.

2014

2014-ben a kriptovaluták minden korábbinál nagyobb figyelemben részesültek. 2014. február 20-án az Egyesült Államokban használatba vették az első bitcoin ATM-et. A Texas-állambeli Austinban felállított kioszk hasonló a szokványos bankjegy kiadó automatákhoz (ATM-ekhez), de szkennerekkel végzi a kormány által kiadott személyazonosító okmány, például jogosítvány vagy útlevél leolvasását a felhasználó személyazonosságának megerősítése céljából.

A PayPal bejelentette, hogy partneri viszonyra lép a bitcoin térben funkcionáló három fő kifizetés-feldolgozó rendszerrel, így a BitPay-el is. Bár az online e-kereskedelem úttörője nem volt hajlandó a bitcoin-t közvetlenül integrálni digitális tárcájába vagy fizetés-feldolgozási szolgáltatásaiba, ez a lépés a PayPal első formális felajánlását jelzi a bitcoin közösség felé.

A Microsoft december 11-én bejelentette, hogy fizetési opcióként elfogadja a bitcoin-t egy sor digitális tartalom esetében, többek között például az Xbox Live platformján futó játékokra és videókra, illetve a mobil platformján lévő alkalmazásokra (app-ekre).

2014 október – A spanyolországi Benidormban tartott találkozón megszületett a Capricoin. Az elfogadására vonatkozó vadonatúj ötletek eredményeként létrehozták a Vizionary-t.

2015

A Braintree Bitcoin-al történő kifizetéseket aktivál USA kereskedők részére. Azok a kereskedők, akik az USA-ban a Braintree kifizetési szoftver platformot használják, a Coinbase-en keresztül tudnak bitcoin kifizetéseket indítani. 

Capricoin: A Vizionary, amelynek kizárólagos joga van a Capricoin-ra maximálisan 500 héten keresztül, bányászainak a legelső érméket (coin-okat) március 16-án adja ki. A legelső bányásztársulás bányászati időnként 174 coin-t kapott. 

Szeretnél több tudást és friss információkat a változásokról?feliratkozás