Melyiket válasszam? I.

fr_tutyi1Megélénkült a napelem rendszerek iránti kereslet. Sokan a rezsijüket akarják csökkenteni, többen jó befektetésnek tartják a beruházást.

Akik körültekintők és több helyről kérnek be ajánlatokat, nincsenek könnyű helyzetben, hogyan és milyen szempontok szerint döntsenek. Megpróbálunk segíteni.

A házi naperőmű telepítése egy 30-50 évre szóló beruházás, ezért még indokoltabb a körültekintés. Gondoljunk arra, hogy egy termelő eszközt, egy otthoni villamos erőművet vásárolunk. Ennek a haszna – és megtérülése – a megtermelt energiában (kWh) jelentkezik, vagyis amelyik ugyanazért a beruházási költségért több energiát termel, hamarabb fog megtérülni. 

Ez viszont azt jelenti, hogy sokan tévesen a beépített teljesítmény alapján, – hogy hány kW-os a rendszer – versenyeztetik a szállítókat, de mint látjuk ez téves döntéshez vezethet. Különösen most, amikor a hagyományos napelemek mellett új generáció, az okos – vagy smart – napelemek is megjelentek a piacon. Lássunk erre egy számpéldát, egy valós ajánlat alapján.

Hasonlítsunk össze két 5 kWp beépített teljesítményű rendszert, ugyanazon a helyszínen és tájolással – jelen esetben Budapesten – telepítve.

Az alábbi táblázatból is jól látszik, hogy a Smart rendszer a minimum élettartama – 30 év – alatt a beruházási költségének 60%-ával többet termel a hagyományosnál. Így aki a pár tízezer forinttal esetleg olcsóbb hagyományos rendszer mellett dönt – a sok egyéb hátrány mellett – anyagilag is sokkal rosszabbul jár.

Termelés

 

 


Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
A bejegyzés kategóriája: Blog, Finanszírozás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.