Franciaország rendesen orrba vágta L. Simon Lászlót

A franciák öt év alatt 1000 kilométernyi útburkolatra telepítenek napelemet, ami 5 millió ember energiaszükségletét elégíti ki.

Úgy tűnik, amíg idehaza többnyire csak a hanyatló nyugat ópiumaként gondolnak a napenergiára – mert éjszaka nem süt a Nap, ugye – addig Franciaországban már megint mindent másként csinálnak. A francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség bejelentette: 5 év alatt 1000 kilométernyi utat szerelnek fel napelemekkel – írja a Carscoops.

A nemrég kifejlesztett és hatóságilag is jóváhagyott Wattway napelemek csupán 7 milliméter vastagok – vagy vékonyak, attól függ, honnan nézzük –, telepítésük pedig végtelenül egyszerű: elég ráragasztani őket az aszfaltra. Az anyagot úgy képezték ki, hogy a járművek abroncsai pont úgy tapadjanak rajta, mint ahogy a normál útfelületen, így a közlekedésre sem jelent veszélyt az újítás. A nagy teherbírású panelek ellenállnak a teherautók súlyának is.

A napelemek olyan hatékonyak, hogy 4 méternyi belőlük egy egész ház energiaszükségletét képes lenne fedezni – a fűtést leszámítva. Az így megtermelt áramot többek között a közvilágítás, valamint az épületek és üzletek világítására használnák fel. A számítások szernit mindez azt jelenti, hogy a közlekedésben 5 millió ember energiaszükségletét elégítik ki. A végső teszteket tavaszra ígérik, utána kezdődhet a telepítés is.


Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
A bejegyzés kategóriája: Újdonságok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.