A jövő üveg napeleme!

Kutató Yimu Zhao feltartotta átlátható lumineszcens napelemes fúvócső modul - Fotó: Yimu ZhaoAmerikai kutatóknak sikerült teljesen átlátszó napelempanelt alkotni, ami a jövőben forradalmasíthatja az építészetet, de az autóipart és a mobilelektronikát egyaránt.

Már korábban is próbáltak átlátszó napelemeket létrehozni, de sosem sikerült. A mostani fejlesztés ugyan még nem annyira energiahatékony, mint kellene, de működik, átereszti a fényt, miközben az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszú fényt begyűjti. Az így elfogott fény  a napelem panel széleinek belső részén elhelyezett fotovoltaikus napelemek segítségével alakul át elektromossággá. Az új napelemet üvegfelületeink helyettesítésére lehetne használni.

Az “új üvegről” ebben a videóban találsz további információkat:

Jelenleg a fejlesztők a hatékonyság növelésén dolgoznak. A hagyományos panelek 16-21 %-a mellett még jelentősen elmarad a jelenlegi 1%, de tekintve, hogy az ajtót és ablakokat mindenképp beépítjük épületeinkbe, hamarosan valódi alternatíva lehet. A cél az, hogy a hatékonyság hamarosan elérje az 5% -ot.


Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
Kategória: Blog, Újdonságok | A közvetlen link.