Közeledik a szénhidrogénkorszak vége

A szénhidrogénkorszak vége

Közeledik a szénhidrogénkorszak vége, megkezdődött a tiszta források térnyerése. A fő okok egyike a nap- és a szélenergia árának zuhanása.

Napot hoznak - a megújulók diadalaAz első és legfontosabb a nap- és a szélenergia termelésének számottevő olcsóbbodása, így ez a két kategória még a jelenlegi hordónkénti (159 liter) 60 dolláros – az utóbbi évekhez képest alacsony – olajár mellett is versenyképes. Ha az olaj jegyzése öt évvel ezelőtt esett volna a felére, valószínű, hogy a megújulóenergia-ipar csődbe megy. A napelemek költsége 2009 óta a háromnegyedével, az általuk termelt energia költsége is 2010 óta a felével zuhant. Hasonló trendet mutat a szélenergia ára is, amely 1980 óta a tizedére csökkent. Vagyis – kezdetben kétségtelenül az állami támogatások segítségével – a megújuló energiaforrások költsége a fosszilis energiahordozóké szintjére zuhant, és valószínűleg még tovább esik.

Ráadásul az elemzők egy része úgy véli, hogy a mostani nyomott szénhidrogénárak legfeljebb egy-két évig maradnak változatlanok, aztán újra emelkedésnek indulnak. A Goldman Sachs amerikai befektetési bank szerint az olajszektor tervezett beruházásai közül ezermilliárd dollárnyi nem termelhet nyereséget a hordónkénti 70 dolláros ár alatt. Ráadásul nemcsak a megújuló energiatermelés kapott és kap állami támogatást – bár egyre kevesebbet –, hanem számos országban a szén- vagy a kőolajbányászat is. Több fejlődő országban – például Indiában vagy Indonéziában – dotálják a fűtő- és üzemanyagokat, és a kőolajár esését azért nem érzik a fogyasztók, mert a kormányok vagy a központi támogatást csökkentik, vagy – mint Kínában – növelik a benzin adóját.

A megújulók térhódításának újabb lökést adhat az idén decemberben, Párizsban tervezett klímacsúcs. A készülő felajánlások és tervek igen ambiciózusak. Az USA például 2025-re a 2005-ös szinthez képest 26–28 százalékkal csökkentené szén-dioxid-kibocsátását. Bár Kína még nem állt elő az elképzeléseivel, valószínű, hogy eleget tesz a Barack Obama amerikai elnök tavaly novemberi pekingi látogatásán megfogalmazott ígéretének: 2030-ig megállítja a szén-dioxid-emisszió növekedését, és 20 százalékra növeli a megújulók arányát.

A tiszta energiatermelés még pár éve is szinte elképzelhetetlen felfutása szakértők szerint nem lesz elég arra, hogy a klímaváltozás megálljon, vagyis az üvegházhatású gázok emissziója oly mértékben csökkenjen, hogy ebben az évszázadban az átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a kritikusnak tartott 2 Celsius-fokot. Mindazonáltal immár biztosnak látszik, hogy az olajkornak előbb-utóbb vége, a kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt megy végbe az átállás a megújulókra. A fáról a szénre és a szénről az olajra való váltáshoz körülbelül fél évszázad kellett, de talán a legújabb energiaforradalom ennél hamarabb lezárul. (HVG.hu)


Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
A bejegyzés kategóriája: Blog
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.