Évi 100 milliárd megújulókba!

Évi 100 milliárd megújulókba!

Képtalálat a következőre: „felsmann balázs”Sajnos ez csak vágyálom, bár teljesen racionális lenne. Részlet a vs.hu-n Felsmann Balázs volt energetikáért felelős szakállamtitkárral készült interjúból.

„A közgazdasági értelemben vett „megéri”-től függetlenül Felsmann Balázs el tud képzelni olyan helyzetet, amikor ez lehet az úgynevezett „second best option”, azaz a második legjobb lehetőség. A mérlegelés oka az eltérő vélekedés arról, hogy mekkora szeletet fognak kiharapni maguknak a megújuló energiaforrások. A legújabb európai bizottsági jelentések szerin a 2030-as évekre ez már 50 százalék lesz az áramtermelésből, és ha tényleg ennyi lesz, akkor nagyon nehéz lesz beleilleszteni egy atomerőművet. Ha viszont valami miatt lelassul a megújuló forradalom – bár ennek nem látja jelét –, akkor elképzelhető olyan forgatókönyv, amely indokolhat egy ilyen típusú beruházást.

Meggyőződése, hogy a magyar energiarendszer egyensúlyban tartható Paks 2 nélkül is addig, amíg Paks 1 üzemben van, vagyis a döntést a beruházásról 6-7 évvel korábban hozza meg az ország, mint az indokolt lenne. Felsmann Balázs hangsúlyozza, hogy ez azt jelenti, hogy 6-7 évnyi potenciális innovációs tudásról mondunk le, hiszen nemcsak a megújuló, hanem a nukleáris technológia is gyorsan fejlődik. Az előrejelzések szerint a következő évtizedben 24-29 százalékos beruházási és üzemeltetésiköltség-csökkentés fog bekövetkezni az atomerőműveknél, amely, ha megvalósul, már az átadás időpontjában elavulttá és veszteségesen működtethetővé teszi Paks 2-t – mondja.

Képtalálat a következőre: „paksi atomerőmű”Arra a felvetésre, hogy kell-e egyáltalán csökkenteni az áramimportot, hiszen ez az egyik érv Paks 2 mellett, az a válasza hogy nem kell, de nem is lehet. Nem azért, mert nem lenne lehetőség rá, hanem mert a hazai termelés már most sem mindig tud versenyezni az importárakkal. Tavaly volt olyan egyetemes szolgáltató, amely nyereséges volt, de az áram 50 százalékát már nem az MVM-től vásárolta, hanem importból szerezte be. Ha Paks 2 megépül – mondja Felsmann Balázs –, annak lesz egy olyan kiszorító hatása is, hogy lényegében nem fér majd be mellé az olcsó import.

Volt olyan pozícióban (Felsmann Balázs 2006-tól a gazdasági tárca közlekedésért és energetikáért felelős szakállamtitkára volt, 2008 áprilisában mondott le – a szerk.megj.), hogy csináltak energiastratégiát, és emlékszik a 2007-es vitákra, amikor még ő sem hitt pl. a napenergiában, amely akkor még négyszer annyiba került, mint bármi más, de mostanra kezd versenyképessé válni. „Ez a világ 5-8 év alatt teljes mértékben megváltozott, akkor hogyan veszi valaki azt a bátorságot, hogy elmondja, mi lesz 6 év múlva egy olyan szektorban, ahol egy év alatt elavul minden számítás?” – kérdezi. Véleménye szerint vétek lemondani hat év potenciális többlettudásáról, így egyelőre a legjobb stratégia a kivárás lenne, és közben évente mintegy 100 milliárd forint értékben beruházni a megújulókba, mert azzal el lehetne érni egy szinte Pakshoz mérhető teljesítményt 2030-ig. Ha pedig Paks 1-et már mindenképp pótolni kell, el lehetne dönteni az akkori helyzet függvényében, hogy ezt megújulókból, atomenergiából, gázból vagy máshogy érdemes-e megtenni.

A teljes cikket itt olvashatja!


Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
A bejegyzés kategóriája: Blog, Finanszírozás, önellátás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.