A napelem megtérüléséről

Hogyan számoljunk?

Sokan gondolkodnak napelem rendszer vásárlásán, de sokszor azt látom, hogy a megtérülést nem eléggé gondolják át, aminek leginkább ismerethiány az oka.

Egy napelem rendszer megtérülése sok mindentől függ.

  1. A fajlagos bekerülési ártól, ami a telepítőn kívül függ a rendszer minőségétől, termelési kapacitásától, Szegeden vagy Salgótarjánban telepítették, a garanciától, stb. 
  2. A megtermelt áramot mire használják? Csak világítás + háztartási gépek, vagy fűtés kiváltásra is? Azon belül elektromos kazán, ion kazán, vagy hőszivattyú táplálására?
  3. Piaci környezet, a villamos áram díja és az egyéb fűtőanyagok, gáz, fa ára. Sok egyéb tényező is van természetesen.

Az energiaárak növekedése és az egyre nagyobb mértékű környezetterhelés napjaink legégetőbb problémái közé tartoznak. A nyersolaj ára például 2000 és 2011 között az ötszörösére emelkedett, hasonlóan alakult a gáz ára is. A fosszilis energiahordozók egyre fogyó készletei miatt ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

Mivel a háztartások az általuk felhasznált energia 80 %-át fűtésre és melegvíz előállítására használják fel, a természetes energiaforrások kihasználása a környezetvédelem és a saját pénztárcánk érdekében egyaránt különös fontossággal bír.

Hogyan alakult az áram ára az elmúlt hatvan évben?

Az ábrán az USA áramár alakulását látjuk. 1973 és 2013 – tehát mintegy 50 év alatt – az árak megnégyszereződtek, az utolsó 15 évben exponenciálisan növekedtek. Ez előre vetíti a jövő trendjeit is, hiszen egyre több áramot használunk, az elektromos autók gyors terjedése további keresletet generál.

Mi a helyzet Magyarországon az áram- és gázárakkal?

Mint a grafikonokból kiderül, 2000 és 2010 között a gázárak 12%-kal, az áramdíjak pedig 7%-kal drágultak évente átlagosan. A politika Magyarországon pár éve belenyúlt ebbe a trendbe, de előbb-utóbb a termelési költségek és az import árak miatt visszaáll a világpiaci trend itthon is.

Következésképp ha a napelem rendszerének a megtérülése mai árakon 10 év, akkor figyelembe véve az árnövekedést, a következő évtizedre átlagban 40%-kal növelt árral számítva, már csak 7 év a megtérülési idő! Ez nagyon jónak számít, tekintve, hogy utána még 20-30 évig nem kell megfizetni a mai ár 2-4-szeresét. 

A további előnyök legalább ilyen fontosak:

  • Ön hozzájárul a globális klímavédelemhez. Egy 4,24 kWp teljesítményű napelem rendszer évi 4,1 tonna CO2 megtakarítást eredményez, ami 1800 fa elültetésével egyenértékű.
  • Az áram árától teljesen függetlenné tud válni! Nem sokára az új gazdaságos akkumulátorokkal a hálózatról is leválaszthatja ingatlanát.
  • Az önellátás biztonságot hoz az egész családnak!
  • Az eddig rezsire költött tízezreket jó hozamú befektetésbe invesztálva további gazdasági előnyöket élvezhet.
  • Az ingatlan eladása esetén egy rezsimentes ház sokkal nagyobb értéket képvisel.

Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
Kategória: Blog, Klímaváltozás, önellátás | A közvetlen link.