Jinko Maxim okos napelem

A teljesítmény optimalizálás csúcsa

Kínálatunkban megjelent a legújabb, cellasor optimalizált technológia. A Maxim Integrated, – űreszközökbe is elektronikát gyártó cég, – kifejezetten erre a célra kifejlesztett optimalizáló integrált áramköreit (chipek) építették be a Jinko Maxim panelekbe.

jinko1Mindenki ismeri a hagyományos napelemek esetében fennálló problémát, miszerint bármelyik napelem akadályoztatása miatt (szennyeződés, árnyék, stb.), az adott napelem visszafogja az egész string működését. A leggyengébb láncszem határozza meg az egész működését. 

Erre manapság már léteznek jó megoldások, amikben érdemes gondolkodni.

jinko2Az első megoldások a mikroinverterek voltak. Ezek a napelemenkénti munkapont kereséssel megoldják a normál rendszerek fentebb említett legnagyobb problémáját, de nem igazán tudtak piacot hódítani a magas költségük miatt.

A bonyolult felépítésük és az általuk a modul közelében fejlesztett hő plusz hátrányokat jelentettek. A mikroinvertereket követték a modulokra kapcsolható, vagy abba beépíthető első generációs, panelszintű teljesítményoptimalizálók (pl.: Solar
Edge, Tigo). Ezek az eszközök is sokat javítanak a helyzeten, mert megoldják a napelemenkénti munkapont-keresést, ugyanakkor egyszerűbb a felépítésük és kevesebb hőt termelnek mint a mikroinverterek. Mivel egy központi inverterrel dolgoznak, a modulokra csak a teljesítményoptimalizáló rész van felszerelve. Ez nagyon jó megoldás arra, hogy a napelemeket önállóan kezeljék, de a napelemen belül nem képesek semmilyen pozitív hatást kifejteni. 

Ha a napelemre szennyeződés vagy árnyék kerül, akkor az a cellasor (3 ilyen van egy napelemben), amelyiket a hatás érint, nem termel, hanem fogyasztóvá válik, ugyanúgy a hozzá tartozó bypass dióda, amin a többi cellasor árama folyik keresztül.

A ma létező legkiforrottabb megoldást a Maxim Integrated által gyártott
optimalizáló chipek nyújtják. Ezek a technikailag elérhető legnagyobb mélységben
vannak integrálva a napelemekbe, mivel a bypass diódák helyére kerülnek.

Mik ennek a megoldásnak a legfőbb előnyei?

jinko3A napelemen belüli cellasorokon egyenként történik munkapont keresés. 
Ez a napelemes rendszerekben fizikailag elérhető legfinomabb szabályzást  adja!

Ezáltal a napelem panel az elérhető legnagyobb hozamot biztosítja, mivel nincs kieső cellasor. Az árnyékolt cellasorból is kinyerhető valamennyi energia és az nem teherként nehezül a napelem többi részére, hanem mindenképpen hozzáad valamennyit a termelt energiához.

A cellaoptimalizáló chipek rendkívül robosztusak és egyszerűek, így a legnagyobb megbízhatóságot adják. Meghibásodás szinte nem is fordul elő, nem úgy, mint a panelszintű optimalizálóknál, ahol ez nem ritka.

A cellasoronkénti optimalizálás megszünteti a felforrósodott cellák és bypass
diódák jelenségét, ami rendkívüli módon csökkenti a napelemek öregedését,
elhasználódását.

Sűrűbben telepíthető sorok lapos tetőn, vagy talajon, jobb helykihasználás, nagyobb energiahozam, nagyobb költséghatékonyság és jobb megtérülés mellett.

Egyszerű, a hagyományos rendszerekével megegyező módon való telepítés.

Bármilyen inverter és monitoring rendszer használható.

A hagyományos, vagy paneloptimalizált napelemek és a cellasor-optimalizált napelemek működésének különbségei:

jinko4

jinko5

Milyen pluszt is jelent ez?

jinko6• Az elérhető legnagyobb hozamot, mivel a Maxim még egy leárnyékolt napelemből is képes kinyerni a lehető legtöbb energiát, amire a többi panelszintű optimalizáló nem képes.
• Megszüntet olyan problémákat mint pl. felforrósodó cellák. Ennek eredménye a napelemek sokkal lassabb elöregedése, azaz hosszabb élettartama. A többi optimalizáló erre sem képes.
• A Maxim optimalizáló IC-k sokkal kompaktabbak, robosztusabbak, egyszerűbbek, mint a többi teljesítményoptimalizáló, ami sokkal nagyobb megbízhatóságot, hosszabb élettartamot biztosít az optimalizálóknak.

Összefoglalva

A Jinko Maxim okos napelemek rendelkeznek a ma elérhető legkifinomultabb teljesítmény optimalizálási technológiával. Ez a technológia nem csak az elérhető legnagyobb energiahozamot, hanem a legnagyobb megbízhatóságot és a leghosszabb élettartamot is
biztosítja, mind a napelemnek, mind magának a teljesítményoptimalizálónak. Ráadásul mindezt igen kedvező áron!

 


Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
Kategória: Műszaki paraméterek, Újdonságok | A közvetlen link.