Sok a hibás háztartási naperőmű

Sok a hibás háztartási naperőmű

A rossz tervezés, méretezés, kivitelezés után üzembe helyezett napelem panelek a vártnál kevesebb áramot termelnek – nagyon sok a hiba tapasztalataink szerint.

A lakossági, illetve a kiserőmű méretű napelemek hazai telepítésének mintegy 80 százalékában követnek el súlyos hibát, kisebbeket pedig ennél nagyobb arányban is a piac egyik legnagyobb szereplője szerint.

A rosszul szerelt naperőmű kevesebb áramot termel, balesetveszélyes, esetleg nem is működik, és könnyen végleg el is romolhat. A hibás szerelések mögött a szakértelem hiánya és a rosszul értelmezett spórolás áll, gyakran a megvásárolt eszközök, a napelem minősége is gyenge.

Magyarországon kifejezetten napelem szerelői szakma nem létezik, a munkát egy rendelet villanyszerelői képesítéshez köti. Az OKJ-s villanyszerelő-képzés a napelemekkel csak érintőlegesen foglalkozik, a régen képesítést szerzett villanyszerelők pedig a tanulmányaik során nem is találkoztak ilyen feladattal, a megrendelő pénzén próbálkoznak.

Tapasztaljuk az ilyen 1-2 fős garázscégek esetében, hogy csaliként mélyen a piaci ár alatt vállalnak, magas előleget kérnek, de a teljesítés rossz minőségű. Nagy a határidő csúszás, esetleg el is marad a teljesítés. Volt olyan ügyfelünk, aki olyan olcsójános céget részesített előnyben aki leszállította a – máshonnan lebontott – paneleket, majd csődöt jelentett. Természetesen ezek felszerelését és garanciáját egyetlen komoly és megbízható telepítő se vállalja.

Ebben az iparágban nagyon hosszú, 10-30 éves garancia időket ajánlanak a gyártók és a telepítők. Érdemes megnézni, hogy elég tőkeerősek-e, rendelkeznek-e diplomás szakemberekkel, szakértelemmel és van-e esélyük jó minőségben határidőre teljesíteni, vagy csak ígéretek maradnak az ajánlatban vállaltak.

Kérjen ajánlatot, válasszon bátran bennünket!


Majoros László névjegye

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.
Kategória: Blog | A közvetlen link.