Elektródás kazán gáz helyett (árakkal)!

Elektródás kazán gáz helyett (árakkal)!

Az elektródás kazán működéshez szükséges energia, teljes egészében megtermelhető napelemmel! Ezekben az esetekben fűtésszámla akár nulla  forint is lehet!

Sok kérdés merül fel az “ion kazánokkal” kapcsolatban:

  1. Ténylegesen mennyire effektívek és gazdaságosak ezek a kazánok?
  2. Mi a működési elvük?
  3. Miben van az elektródás kazánok előnye a fűtőszálas és más típusú elektromos autonóm fűtésekkel szemben?

Ezekre és egyéb kérdésekre válaszolunk ebben az írásunkban, mely az energiatakarékosságnak és az olyan modern autonóm fűtési rendszereknek vannak szentelve, amelyek az elektródás kazánok használatán alapszanak.

Az elektródás kazánok létrejöttének és fejlődésének története

Az „ionkazán” megnevezés csupán fantázianév, a köznyelvben elterjedt megnevezése ezeknek a kazánoknak. Az első elektródás kazánok prototípusait a háborús iparágban kezdték használni fűtésre a tengeralattjárókon és a szovjet hadi-tengeri flotta hajóin. Ezért az ion kazánok alapján működő autonóm fűtést aligha lehet újdonságnak nevezni.

Előnye az, hogy az elektródás kazánok meglévő fűtőrendszerekbe is beépíthetők, vagy hozzákapcsolhatók és üzemeltethetők működő (szilárd üzemanyagú, gáz, hőszivattyú stb.) kazánnal együtt, ellátva a fő- vagy kisegítő fűtési szerepet.

A gyártó vállalat 1994-ben hirdette meg az elektródás kazánok első széria gyártását és forgalmazását GALAN márkanév alatt. 20 év sikeres fejlesztés/fejlődés alatt az elektródás kazánok sokszor éltek át hasznos módosításokat. A tökéletesítés érintette a külsőt és a szerkezeti különlegességeket is, amelyek a kazán irányítási automatikájának minőségi modernizációját és magának a kazánnak a belső szerkezetét eredményezték.

A Galan Zrt. sikeres tevékenységének az alátámasztására vásárlók százezreinek pozitív visszaigazolása szolgál, akik probléma nélkül üzemeltetik az elektródás kazánokat Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, a Baltikumban, Görögországban, Bulgáriában, Spanyolországban, Magyarországon, Belgiumban, Hollandiában, Szlovákiában, Franciaországban, sőt még Észak-Koreában is. Emellett az elektródás kazánok iránt igény egyfolytában nő, és képviseletek nyílnak különböző országokban.

A GALAN elektródás kazánok váltak az autonóm fűtés első energiatakarékos elektromos rendszerévé a polgári szektorban. A dinamikus fejlesztésnek és a technológiai folyamat tökéletesítésének köszönhetően az e márkanév alatt lévő kazánok a szóban forgó ágazat vitán felüli vezetői lettek.

Az elektródás kazánok teljes egészében képes kiszolgálni lakások, nyaralók, családi házak, üzlethelységek, de akár szállodák, ipari létesítmények fűtését, és használati melegvíz előállítását is.

A GALAN elektródás kazánok működési elve

Mielőtt elkezdenénk megmagyarázni, hogy miben van az elektródás kazánok magasabb hatékonysága az átlagos elektromos kazánok és egyéb elektromos fűtési rendszerekkel szemben, szükséges megérteni az elektródás (ionos) kazánok működési elvét.

Az átfolyó rendszerű fűtő szerkezet kamrájában váltóáram hatására – a folyadékban lévő részecskék mozgása, súrlódása következtében – intenzív hő keletkezik a fűtőközegben. A melegítés folyamata úgy történik, hogy a bevitt energia hatására a kazántesten átfolyó fűtőközegben – általában vízben- lévő pozitív illetve negatív ionok, a váltóáram következtében, váltakozó polaritású elektróda felé mozogva hőt termelnek. Így a melegítés közvetítő fűtőbetét nélkül jön létre.

Ezen ionok, az elektródával történő érintkezés következtében elvesztik töltésüket. A váltóáram miatt elektrolízis nem tud végbemenni, mert 50 Hz frekvencián 50-szer vált polaritást másodpercenként. Eközben a víz molekulái nem válnak szét hidrogénre és oxigénre. (Ez az elektrolízis folyamata lenne, melyet meg lehet figyelni a vízen átfolyó egyen áram hatására.)

Az elektródás kazán 50 Hz frekvenciájú váltóáramú elektromos rendszerről működik, így a készülék működése során az anód és katód egyfolytában helyet cserél – 50-szer másodpercenként.

A cirkuláció és a hőhordozók melegedése a kazán kamrájában úgy megy végbe ahogy az ábra is mutatja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elektródás kazánok működésének ismeretében láthatjuk a szóban forgó fűtési rendszer előnyeit a hagyományos kazánokkal szemben:

– 98%-os hatásfok.
–  Biztonságos, nincs tűz- és robbanásveszély.
– Teljesen automatikus működés a vezérlőpanellel.
– Hangtalan üzemelés: 0 zajszint.
– Üzemelése közben 0 káros anyag kibocsájtás-zéró emisszió.
– Párhuzamosan is beszerelhető más fűtési rendszerű (gázos vagy vegyes tüzelésű ) kazánokkal.
– Esetenként a vezérelt áram kedvezőbb ára is kihasználható.
– Önálló fűtési lehetőség, de vízmelegítésre is használható indirekt módon.
– Áram termelő rendszerrel kombinálva (pl. napelem, szélturbina), akár a teljes fogyasztás megtermelhető.
– Higiénikus és gyorsan szerelhető, 1 nap alatt kiépíthető a rendszer, nincs szükség engedélyeztetésre.
– Kilowattonként 40-60 m3-t vagyis 15-20 m2-t fűt be a szigeteléstől függően.
– A beszerelése esetén nem kell kéményt építeni és karbantartani vagy felújítani, nincs gázrobbanás és szénmonoxid veszély.
– Használatával a meglévő radiátorok és csövek felhasználhatók elektromos fűtésre történő átállásnál.
– Megfelelő kialakítás esetén nem szükséges keringető szivattyú.
– Kompakt kis méret, 27,5-46 cm-ig.
– Bármely meleg vizes fűtés rendszerbe illeszthető.
– A kazánokat sorba kötve a teljesítmény bármeddig növelhető, így alkalmas nagyobb ipari ingatlanok, fóliasátrak, társasházak stb. központi fűtésrendszerének is.
– Nem terheli le a hálózatot, mivel áramfelvétele fokozatosan nő a fűtési ciklusban.

Az elektródás kazánokban a fűtő elem szerepét maga a folyadék (hőhordozó) játssza, és ugyancsak ez funkcionál a elektromos lánc részeként is. Abban az esetben, ha valami előre nem látható okból kifolyólag a hőhordozó rendszerből elszivárgás menne végbe, az elektródás kazán automatikusan kikapcsolódik, mivel az elektromos lánc megszakad. Az áram nem folyik át, a kazán nem üzemel – mindez egyben a biztonságot is szolgálja.

A fűtőszálas kazánokban ez másképpen van. A felügyelet nélkül hagyott vízforralóból amikor elforr az összes víz, jó esetben tönkremegy a berendezés, rosszabb esetben le is ég.

A piacon több fajta ionkazán van, de a GALAN fölénye, és piacvezető szerepe megcáfolhatatlan. Ennek magyarázata elsősorban az elektródákban rejlik, melyek speciális acélból készülnek, és már több mint 20 éves fejlesztési múltra tekintenek vissza. Mindez a lehető legjobb hatásfok elérését szolgálja. A GALAN elektródás kazánok az autonóm fűtés első energiatakarékos elektromos rendszerévé váltak a polgári szektorban is. E márkanév alatt lévő kazánok a szóban forgó ágazat vitán felüli vezetői.


About Majoros László

A legújabb, 3. generációs kulcsrakész intelligens napelem rendszerek értékesítésével foglalkozok.

Comments are closed.